Thursday, 30 April 2009

The Venezuela-Europe drug connection


AP reports 17 people have been arrested in Curacao "for involvement in Hezbollah-linked drug ring". There were Venezuelan, Colombian, Curacao and Cuban citizens involved. The ring would be involved in sending cocaine produced in Colombia (and now Venezuela?) via Venezuela and from there through Western Africa to Europe. The proceeds would in part help to finance Hezbollah and also provide arms from Venezuela to the militias in Lebanon.

I have been reading news source on how drug dealers use now the Orinoco, specially the Delta, as a base for drug transports to Western Africa. I want to post on that in an upcoming post on the Orinoco.

How far are Venezuelan officials involved in this problem?

I had written a couple of things on this already here and here:

11 comments:

 1. Laat me eens weten of jullie iets daar hoort/leest!

  ReplyDelete
 2. Er zou niet veel te lezen vallen voor zaterdag .. vandag is alles gesloten (Queens Birthday) en morgen is 1.Mai ..... dus ook alles gesloten en geen kranten.
  De lokale TV is waardeloos, gisteren brachten hun op ieder geval niets ...

  ReplyDelete
 3. Toch iets gevonden ... omdat het een abonnee artikel is moest ik het kopieren
  Politie rolt internationale bende op
  29 Apr, 2009, 17:26 (GMT -04:00)

  Email dit artikel
  Print dit artikel

  WILLEMSTAD — Ruim 250 politiemensen waren gisteren op de been tijdens een grootscheepse actie waarbij een internationaal vertakte drugs- en witwasorganisatie is opgerold. De cocaïne werd in zeecontainers naar West-Afrika en Europa vervoerd of via koeriers die vanaf Curaçao of Aruba naar Nederland vlogen. Op deze route werden de drugs ook wel in luchtvracht verborgen. Omgekeerd smokkelde de organisatie hasj vanuit Nederland naar Curaçao.

  De organisatie is vermoedelijk verantwoordelijk voor de in- en uitvoer van ten minste 2000 kilo cocaïne per jaar. Op Curaçao bleek de organisatie ook betrokken bij de lokale handel in vuurwapens en munitie. Vijf vuurwapens zijn in beslag genomen. De verdachten investeerden de drugswinsten in onroerend goed in Colombia, Venezuela, Libanon, de Dominicaanse Republiek en in bedrijven op Curaçao. De organisatie onderhield internationale contacten met andere criminele netwerken, die in het Midden-Oosten de Hezbollah-partij in Libanon financieel ondersteunen. Grote sommen geld uit de drugshandel zijn door ondergronds bankieren beschikbaar gekomen in Libanon.

  Er zal verder onderzocht worden of dit geld is gebruikt voor de financiering van terroristische organisaties. Vanuit Libanon zijn ook bestellingen geplaatst voor grote hoeveelheden wapens, die door de drugsorganisatie vanuit Zuid-Amerika moesten worden geleverd. Tot op dit moment is er geen sprake van daadwerkelijke wapentransporten.

  Zeecontainers
  De Divisie Georganiseerde Criminaliteit van het KPC is begin vorig jaar gestart met een strafrechtelijk onderzoek naar deze misdaadorganisatie. Tijdens het onderzoek bleek dat de organisatie verantwoordelijk is voor de invoer van cocaïne en xtc met snelle speedboten en vrachtschepen vanuit Colombia via Venezuela naar
  Curaçao. De organisatie verscheepte containers met cocaïne vanuit Curaçao naar Nederland, België, Spanje en Jordanië. Vanuit Venezuela gingen drugscontainers naar West-Afrika en vervolgens naar Nederland, Libanon en Spanje. Geldkoeriers brachten contante opbrengsten van de drugshandel vanuit Curaçao naar Venezuela.

  In beslag genomen
  Het Korps Politie Curaçao onderschepte partijen van 551 en 408 kilo cocaïne die vanuit Colombia via Venezuela met go-fasts naar Curaçao werden gebracht. Het transport van 551 kilo leidde op het strand van Curaçao in november 2008 tot een vuurgevecht tussen rivaliserende drugsorganisaties. De aanwezige politie nam de drugs in beslag. Op de vliegvelden Hato en Schiphol zijn bij verschillende gelegenheden koeriers en postpakketten met in totaal 16 kilo cocaïne onderschept. Verder is tijdens het onderzoek beslag gelegd op zeecontainers met cocaïne in Antwerpen (145 kilo), Valencia (20 kilo), Cartagena (22,5 kilo) en Rotterdam (300 kilo).

  Aanhoudingen
  Op Curaçao werden gistermorgen vroeg zeventien aanhoudingen verricht en dertig woningen en bedrijven van de verdachten doorzocht. Deze verdachten zijn behalve van Curaçao afkomstig uit Venezuela, Colombia, Libanon, Suriname en Cuba. Het gaat om vier vrouwen en dertien mannen in de leeftijd van 18 tot 53 jaar.

  Onder leiding van het Openbaar Ministerie zijn ongeveer 250 opsporingsambtenaren van het KPC, het Recherche Samenwerkings Team, de Douane en de Koninklijke Marechaussee ingezet. Bovendien verleende de politie van Bonaire en St. Maarten ondersteuning. Bij de aanhouding van de verdachten zijn arrestatieteams van Curaçao, St. Maarten en Aruba ingezet. Bij de huiszoekingen is beslag gelegd op tientallen vuurwapens, contant geld, luxe voertuigen en computers. Het onderzoek gebeurde in samenwerking met justitie in Nederland, België, Colombia, Venezuela en de Verenigde Staten.

  Drie Colombiaanse verdachten zitten in Nederland al langere tijd in voorlopige hechtenis vanwege hun betrokkenheid bij een internationaal transport (300 kilo) cocaïne van de drugsorganisatie. De Nationale Recherche van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) was verder betrokken bij de onderschepping van nog twee cocaïnetransporten van 20 en 140 kilo.

  De aangehouden verdachten zullen vrijdag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. De invallen vonden tussen vier en zeven uur ’s morgens plaats op onder andere Sabana Hundu, Cassandraweg, Trinidadweg, Kaya Georgetown, Souax Ariba, Kaya Sucre en de Kaya Barbulètè. Verder werd ook de winkel Don Regalon bezocht, Stella’s Corner aan de Juan Hatoweg, een general store aan de Gosieweg, een minimarket en een autoverhuurbedrijf

  ReplyDelete
 4. Thanks very much, Bridge.
  I wonder if we will know something more about what country/countries are used in Africa (Guineau-Bisseau again?) and something more about the Venezuelans involved.
  I hadn't read anything in Belgian news yet. I will check it out tomorrow.

  ReplyDelete
 5. Bridge or Kepler,

  Geloof je dat de mensen die van narcotics profiteren invloed kunnen
  hebben op de referendum ?

  Mischien denken ze dat het voor hun beter is dat Curacao onafhankelijk
  wordt van Nederland .

  firepigette

  ReplyDelete
 6. Kepler said it very well: They know their rights and want more rights - but certainly no duties !
  But .. it is a clear minority with a very big mouth and one does not know how many of the "normal" people of Curacao are influenced.
  The last elections showed a decline for these kind of parties, certainly for the party of Godett - who managed even after loosing seats to be in the island coalition government of Curacao.
  Bonaire is only 15 minutes flight away, but what is really happening on Curacao, honestly, I dont know so well.
  On Bonaire these groups tried, they tried even a protest march - about 300 people showed up.....
  I will search the Saturday news papers for more information ....

  ReplyDelete
 7. Nothing at all again in any of the newspapers I read about the drug connection.
  But interessting article cerning the Yes or No in the referendum, it really surprised me ....One of the Curacao Big Mouth made a statement about the referendum
  - copied as it is again an abonee article


  Godett: Ja is de beste optie
  11 Mei, 2009, 16:29 (GMT -04:00)

  WILLEMSTAD — Een overwinning van het Ja bij het referendum van vrijdag is de beste optie om het welzijn, de sociale zekerheid en welvaart voor de Curaçaose gemeenschap te bewerkstelligen. Dit stelt FOL-leider Anthony Godett in een brief waarin hij al zijn sympathisanten oproept om bij het referendum Ja te stemmen.

  Godett presenteert het referendum als een keuze tussen twee opties, namelijk welzijn en vooruitgang middels het Ja, of door blijven strompelen zonder een licht aan het eind van de tunnel door Nee te stemmen. “Aanstaande vrijdag heeft het volk de keuze om het met Nederland onderhandelde pakket goed te keuren of af te wijzen. Wij van de FOL zijn van mening dat wat is onderhandeld het beste is wat we op dat moment konden bereiken. We hadden meer voor het volk kunnen bewerkstelligen, maar we garanderen dat dit na 15 mei gerealiseerd zal worden.”
  Na goedkeuring kan er volgens de FOL-leider een start worden gemaakt met de schuldsanering. Godett geeft aan dat door de schuldsanering het eiland in staat zal zijn om een beter beheer te krijgen op zijn inkomsten en uitgaven, waardoor er meer geld geïnvesteerd kan worden in onder meer de verbetering van wegen, woningbouw, landbouw en veeteelt, maar ook onderwijs, sport en cultuur. Ook benadrukt de FOL-leider dat een overwinning van het Ja, bij zal dragen aan de politieke stabiliteit op het eiland, omdat hiermee ook een bestuurslaag zal worden afgeschaft. Godett roept de leden van zijn partij, maar ook de sympathisanten van de FOL, op om vrijdag naar het stemlokaal te gaan en Ja te stemmen.

  Geen herrie schoppen
  De FOL-leider stelt verder over informatie te beschikken dat een klein groepje erop uit is om in de aanloop naar het referendum herrie te schoppen, politieke tegenstanders te intimideren en te bedreigen, alles met het doel om het eiland te destabiliseren. Godett wijst iedere vorm van opruiing, intimidatie en agressie van de hand. “We moeten de keuze en beslissing van anderen respecteren. We verzoeken het volk om zich niet negatief te laten beïnvloeden om zo de eenheid en respect waar wij om bekendstaan teniet te doen. We zijn en blijven broers van elkaar.”

  ReplyDelete
 8. Thanks, Bridge. What do the No people say, actually?

  ReplyDelete
 9. Curacao No people work with the old slavery history etc... they do not want to be controlled by Holland etc ... some of the phrases I think are taken over from Chavez rands against Spain ...
  They tried 2 times a demonstration and these were not succesful - Curacao has about 160.000 people and about 1000 came to the demonstrations..... but they were loud and agressive !!!

  The president of the referendum commission had a pressconference... here the article

  Boersema teleurgesteld in referendumcampagne’s
  11 Mei, 2009, 16:39 (GMT -04:00)

  Email dit artikel
  Print dit artikel


  Bouwe Boersema
  WILLEMSTAD — Douwe Boersema, voorzitter van de Referendumcommissie Curaçao (RCC), is niet te spreken over het niveau van de campagne die door zowel het Ja- als het Nee-kamp wordt gevoerd op weg naar het referendum van vrijdag. Volgens Boersema concentreren de campagne’s zich te veel op randzaken, terwijl de daadwerkelijke vraagstelling van het referendum onvoldoende aan bod komt.

  Curaçao gaat vrijdag naar de stembus. In de afgelopen weken is er een felle strijd losgebarsten tussen Ja en Nee. In een reactie stelt Boersema teleurgesteld te zijn in de campagne’s die via de lokale media gevoerd worden.
  “Ik vind de kwaliteit niet echt hoog. In plaats van op de vraagstelling en de invulling hiervan in te gaan, heeft men het vooral over de tegenstellingen tussen de beide opties, waarbij het met name gaat om financiële zekerheid, terwijl er ook argumenten aan bod komen die niet zouden misstaan bij een campagne voor onafhankelijkheid. Ja stelt dat bij een Nee het geld op zal raken en probeert hiermee angst te kweken. Aan de andere kant speelt Nee in op de angst om de eigen vrijheden te verliezen.”

  Veel oud zeer
  Boersema zegt aan de andere kant wel begrip op te kunnen brengen voor de stand van zaken. “Er is veel oud zeer op het eiland. Er zijn ook veel mensen gefrustreerd over het feit dat velen mooi weer spelen met de huidige situatie. Ik begrijp ook dat sommigen een uitlaatklep zoeken. Maar ik vind dat het de taak van de politieke leiders is om te wijzen wat er op het spel staat. Het gaat om de invulling van de staatkundige toekomst van dit eiland. Het gaat om schuldsanering en financieel toezicht, dat over een aantal jaren weer weg is, en een aantal consensus-rijkswetten, waarin de samenwerking met de andere Koninkrijkspartners wordt geregeld.”

  ‘Weinig vlees aan het bot’
  De voorzitter van de Referendumcommissie constateert tevens dat met het wegvallen van de aanwijzingsbevoegdheid ook een belangrijk discussiepunt van tafel is. “Er zit weinig vlees aan het bot. Daarom concentreert de discussie dan zich ook vooral op randzaken. Met de aanwijzingsbevoegdheid had je nog een punt waarover gediscussieerd kon worden.”

  Informatiebulletin
  De Referendumcommissie probeert de informatievoorziening op peil te houden door met haar eigen informatiecampagne te komen. Deze dagen wordt er weer een informatiebulletin verspreid, zowel in lokale kranten als op een aantal specifieke locaties op het eiland. Ook op tv zijn er een aantal infoprogramma’s van de Referendumcommissie te zien.
  Vrijdag zijn er 118.827 personen kiesgerechtigd om een stem bij het referendum uit te brengen. Er is geen vereiste voor een minimum opkomstpercentage. Volgens Boersema komt dit omdat er nog steeds geen eilandsverordening is geaccordeerd waarin een referendum wordt vastgelegd. “Maar hoe meer mensen op komen dagen hoe meer overtuigingskracht het referendumresultaat heeft. Dus door te gaan stemmen krijgt het proces meer waarde.”  Toezicht VN
  VN-waarnemer Pamela Reeves komt woensdag op Curaçao aan om toezicht te houden op het referendum. Reeves blijft tot en met zondag op Curaçao. Enkele weken terug was Reeves ook al op Curaçao en sprak indertijd met alle partijen die bij het referendum zijn betrokken. In een voorlopige rapportage constateerde Reeves dat het referendumproces behoorlijk gepolitiseerd was.  On Bonaire we had 2 demonstrations because there are also some people who are against the "direct link" to The Netherlands and they want a new referendum - the island government refuses as they say there are not enough people on the island who want that and it costs a lot of money.....
  To the first demo came about the same number of people as for the 2nd one .... about 200 people of 14.500 is nothing. When we had demos against crime , because our police which were mostly from Curacao were to lazy to do their job, to these demos there came always between 3500 und 6000 people ! The petition was signed by about 5000 people ....just to give you an idea
  Here the article about the last demo ... rather stupid the comment that the lt.Governor has to be there .... you want a demo and see the lt.Governor, you make sure that he is on-island the day of the demo ....

  Awor t'e ora blijft op referendum hopen
  11 Mei, 2009, 15:40 (GMT -04:00)

  Email dit artikel
  Print dit artikel


  KRALENDIJK — Bij de manifestatie van Awor t’e ora zaterdagmiddag hebben naar schatting van de politie ongeveer 150 deelnemers meegelopen. De organisatie zelf spreekt van 300 mensen tijdens de mars en nog eens honderd in het Wilhelminapark.

  De mars startte bij het stadion in Playa en ging door de Kaya Grandi naar het Wilhelminaplein. Deelnemers droegen t- shirts met de tekst ‘referendum awor’ (referendum nu) en borden met daarop beschreven wat de beweging niet wil op het nieuwe Bonaire: abortus, euthanasie, legale verkoop van drugs, het homohuwelijk. Wel wil Awor t’e ora een aov gelijk aan de aow in Nederland, hetzelfde minimumloon en uitkering (in euro’s).


  Awor t’ora pleit voor een referendum zodat dat de bevolking van Bonaire zich uit mag spreken over het proces van de staatkundige veranderingen. De organisatie verzamelde 2800 handtekeningen die na afloop zouden worden aangeboden aan gezaghebber Glenn Thodé. Maar hij was zaterdag niet aanwezig, dus wordt het deze week. Initiatiefnemer Jopie Giskus: “De mensen zijn teleurgesteld dat de gezaghebber niet aanwezig was. Hij is de burgervader en is wel bij zoiets als de presentatie van de nieuwe haring, maar bij een manifestatie van het volk is hij er niet. En hij had ook geen vertegenwoordiging gestuurd.” Giskus zegt dat de bal nu bij de Eilandsraad ligt. Hij hoopt dat de volksvertegenwoordiging ‘het belang van het volk zal behartigen en een vergadering uitschrijft’. Naar aanleiding daarvan zal Awor t’e ora de volgende actie bekendmaken.  Enquête
  Ruim 80 procent van de Bonairianen wil helemaal geen referendum over de staatkundige veranderingen van het eiland. Dat claimt een organisatie die zich Awo awo 2009 noemt. De organisatie heeft een enquête gehouden onder 300 Bonairianen van 15 jaar en ouder. Daarbij werd gevraagd in welke wijk de mensen wonen, of ze op de hoogte zijn van het aankomende referendum op Curaçao, wat ze daar zouden stemmen en of ze op Bonaire ook een referendum willen. 82 Procent van de ondervraagden zegt geen referendum te willen op Bonaire, 89 procent is op de hoogte van het referendum op Curaçao en slechts een klein aantal mensen wilde antwoord geven op de vraag wat zij zouden stemmen. Het is niet bekend wie de initiatiefnemers zijn van Awo awo 2009; de uitslagen van de enquête zijn per e-mail toegestuurd en voor vragen wordt doorverwezen naar het eilandbestuur. De afdeling Voorlichting en Protocol van de overheid is echter niet op de hoogte van de enquête.

  ReplyDelete
 10. Interesting...I found the article I told you about sometime ago in National Geographic very very interesting (beginning of 2009, I think).
  There I read these groups were also talking about racism etc and some years ago there was violence because of the ethnic (or rather economic?) tensions.

  ReplyDelete
 11. Yes, on Curacao there was some violence - the leader was the father of the Godett of the above mentioned comment ...
  That violence was back in 1967 ... but could be 1966 or 1968 - I am too lazy to look it up ...

  ReplyDelete

1) Try to be constructive and creative. The main goal of this blog is not to bash but to propose ideas and, when needed, to denounce
2) Do not use offensive language
3) Bear in mind that your comments can be edited or deleted at the blogger's sole discretion
4) If your comment would link back to a site promoting hatred of ethnic groups, nations, religions or the like, don't bother commenting here.
5) Read point 4 again